maandag 27 januari 2014

Cultuurnacht Breda 2014

Sinds 6 jaar heeft Breda een heuse Cultuurnacht. Noem het meer een Cultuuravond, want om 2 uur is alles echt wel afgelopen, en eigenlijk om middernacht ook al. Elk jaar heb ik 'meegedaan', ooit als kartonnen robot verkleed, terwijl ik een knutselwedstrijd probeer te winnen (gelukt!) En de afgelopen jaren maakte ik met Irene Laros en Judith Boot een grappige voorstelling. Onze eerste samenwerking was in 2012 waar we een goochelshow in elkaar draaide met een danseres, een goochelaar en een konijn. (ik was het konijn, natuurlijk) Een grappige voorstelling van 15 minuten waarbij de ene truc na de andere mislukt, maar uiteindelijk de magie het niet laat afweten!

In 2013 draaide we een stomme zwart-wit film, zelf gemaakt en geacteerd (gefilmd en gemonteerd door de ubercoole Christiaan Overal) en tijdens de vertoning maakte we daar live geluidseffecten bij in een nostalgische vertoningszaaltje inclusief popcorn.

Elke samenwerking staat bol van het plezier. Het is voor ons allemaal een uitstapje naar een ander discipline, een avondje proeven aan performance, hard werken, zenuwachtige vlinders in de buik, je kunt je er wel wat bij voorstellen.
Verder moet je ook ergens een beetje gek zijn,
om zoveel tijd in een project te steken,
voor een paar honderd bezoekers,
terwijl het niks oplevert.
Nul.
Geen cent.

Jaaaa, wel heel veel toffe reacties.
En lachende mensen.
Ook heel fijn hoor.
Soms staan we zelfs vermeld in de krant (hoezee)!

Dit jaar was ik door omstandigheden alleen (verhuis poppentheater en hoogzwangere compagnon) Door dit nood gedwongen bedacht, regisseerde en voerde ik mijn plan zelf uit. Ook leuk voor de afwisseling, want dit jaar speelde ik de hoofdrol, samen met mijn lievelingsschaar. En werd ik zelfs vermeld in de krant. Weliswaar verkeerd gespeld, maar het staat gedrukt! En ik werd geinterviewd door een meneer van de radio, waar ik onder de enorme druk van een geluidsinterview spontaan wat nieuwe woorden bedacht. Tsja, ik ben nou eenmaal beter met plaatjes dan woorden.(work in progress + artist at work ;) foto's van Pamela Luciano)

Oja. Mijn plan. Ik heb deze avond in de etalage van Feito Com Amor gewerkt aan een burootje met lamp. Al mijn gereedschap lag er, een stapel papier om uit te knippen en een snijmat. Boven de tafel hangt een camera, die het beeld voor de projectie achter mij opneemt. Het publiek wordt langzaam getuige van het ontstaan van een prent. (ik heb zo snel als ik kon geknipt, echt waar) Al jaren wil ik iets met de fabels van La Fontaine doen, en nu heb ik al 4 prenten af!


(foto van Pamela Luciano)

Nog 2 mooie foto's zijn deze en deze.

(resultaat van eerste fabel die ik live knipte)

(eerste prentje wat ik thuis al maakte en tijdens Cultuurnacht te koop was)
(er zijn er nog enkele voorraadig, in oplage en gesigneerd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten